top of page

Verbinden

TERUGSPEELTHEATER

We spelen wat er speelt.....

Een zaal vol mensen met verhalen. Muzikanten, acteurs en een conductor. Op het podium een "vertellersstoel". Meer ingrediënten zijn er niet nodig  om een mooie terugspeeltheatervoorstelling met elkaar te beleven. Samen met de organisatie bespreekt Alice van te voren de wensen . Waar willen jullie het graag over hebben? Welke thema's willen jullie aansnijden?

Op het moment van de uitvoering breekt Alice als gesprekleider het ijs met het publiek en introduceert ze de acteurs en muzikanten. De formule is heel simpel en toegankelijk: iemand neemt plaats op de vertellersstoel; er volgt een interview om het verhaal uit te vragen en vervolgens wordt het verhaal terug gespeeld in een theatrale vorm: een gedicht, een lied, een dans, een scene, een vrije improvisatie, een stemmenkoor, een sprookje... Individuele verhalen worden collectief, de verteller ervaart het spel als een cadeautje en de mensen in het publiek leren elkaar beter kennen. 

De acteurs van Het Eerste Bedrijf zijn goed opgeleid en getraind om dit werk zorgvuldig en expressief te doen. Alice volgde haar conductortraining bij de School of Playback in Londen en de acteurs scholen zichzelf bij tijdens internationale gatheringen. Playback Theatre is ontwikkeld door Jonathan Fox en Jo Salas in Amerika en wordt inmiddels over de hele wereld als vorm van community art ingezet.

Wij speelden o.a. op mantelzorgcongressen, op afscheidsrecepties van politici, voor vrijwilligers, bij bruiloften en fusies. Alles is mogelijk: van klein en intiem tot grote zalen met congresgangers. 

Tijdens de corona crisis speelden we online.

Momenteel zijn we in gesprek met zorginstellingen om medewerkers ruimte te geven hun (indrukwekkende) coronaverhalen te delen tijdens een terugspeeltheatervoorstelling, zodat er erkenning ontstaat en hopelijk ruimte voor een nieuw hoofdstuk " een post-corona- tijdperk"

Playback Theater is an original form of improvisational theater in which audience members tell stories from their lives and watch them enacted on the spot. Used in a variety of settings, Playback Theater provides highly enjoyable theater and promotes dialogue between different voices as audience members have the opportunity to speak and see their stories embodied on the stage. We discover who we are by telling our stories and, as others bear witness and tell their own stories in response, a deep and empathy-building conversation is created through the collective stories brought to the stage. ⁣

bottom of page