top of page

Verbeelden

Vrouwen in de Overgang, hoe werkt dat?

Tijd voor het complete verhaal!

  • Hoe werkt dat, de overgang? Wat is waar en wat zijn fabeltjes?

  • Wat kun je doen om het leed wat te verzachten? 

  • Wat betekent de overgang voor duurzame inzetbaarheid van vrouwen? 

  • Hoe pakt het uit op de werkvloer?

Antwoord van Alice op de vraag: Wat drijft jou om dit onderwerp op de kaart te zetten?

Persoonlijk heeft de overgang veel meer impact gehad op mijn leven dan dat iemand me ooit van te voren had verteld. Ik ben grootgebracht met vooral schrikbeelden over de overgang. Breinblubber en nachtzweten. Vrouwen maken elkaar van alles wijs “Pas maar op, je hebt het mooiste nu gehad!”. De overgang wordt in allerlei landelijke talkshows weggezet als “niet sexy”, daar kan ik me echt boos over maken.
Echt boos, niet een opvlieger die voorbij waait :)

Maar er is ook veel wijsheid over de overgang die niet gedeeld wordt. Overgangsklachten worden door bedrijfsartsen vaak gelabeld als burn-out klachten. Veel loopbaanvragen en twijfels over het huidige werk doemen op in deze fase. De hormoonhuishouding verandert en ook de behoefte om te zorgen neemt drastisch af. Ondertussen blijft de moderne vrouw juist maar door zorgen omdat de kinderen niet uitvliegen en de ouders een beroep doen op mantelzorg. Dit veroorzaakt enorm veel stress en juist stress verergert de overgangsklachten. 

Voor sommige vrouwen is de 2e pubertijd het moment om hun levens drastisch om te gooien en gaan ze eindelijk dat doen waar ze altijd al naar verlangden. Voor sommige vrouwen pakt het anders uit, dus niet:   “Je hebt het mooiste gehad” maar “Het mooiste moet nog komen”. Misschien behoor ik wel tot die categorie. Maar voor het zover is moet je door diepe dalen en onderweg veel moed verzamelen. 

Wij vrouwen mogen best zelfspot en humor inzetten, terwijl misplaatste grapjes van leidinggevenden en collega’s echt in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Laat die humor maar aan ons over. Ik wil graag zoveel mogelijk taboes doorbreken en het complete verhaal voor het voetlicht brengen!
De ups en de downs, de kracht en de kwetsbaarheid, de ongemakken en de lusten!”

 

Theater

college

RSVP

u kunt alice inhuren voor een infotainment programma over de overgang

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

alice neemt geen blad voor haar mond

Locatie

bottom of page