Er zijn situaties die vragen om een creatieve impactvolle interventie. Het liefst een belevenis waar men nog lang over praat. Dat doet theater. Het doet een appèl op je hoofd, hart en onderbuikgevoel. Scènes zijn zo prikkelend, herkenbaar, pijnlijk, hilarisch, en spiegelend dat het lang blijft hangen in het collectieve geheugen van het publiek. ‘We hebben het nog steeds over die scene waarbij plannen over de schutting werden gegooid”, vertelt een medewerker ICT een jaar later.

“Zo doen we dit hier al jaren” is een vaak gehoorde uitspraak. Maar vaak passen oude patronen niet meer in de huidige tijd. Dus bedenkt een organisatie dat het anders moet: Van aanbodgericht naar vraag-gestuurd. Dat klinkt misschien simpel, maar voor een voedingsassistente in een ziekenhuis die twintig jaar lang met liefde het broodje en bekertje melk uitserveert en nu ineens met een service kar langs de bedden moet gaan om te vragen ‘wat had u gewenst?’ is dit een wereld van verschil.

Alice Faber laat het effect zien van oude en nieuwe scenario’s. We geven een kijkje in de binnenwereld van de hoofdpersonen. Ik speel als gespreksleider de advocaat van de duivel. Ik ben buitenstaander, Ik kan kritisch doorvragen: Waarom doen jullie het zo? Wie heeft dit bedacht? Werkt het nog? Kan het ook anders? Zo’n voorstelling opent ogen en nodigt uit verder te kijken dan je neus lang is…